Carrousel Portada

Notícies del Departament

Més d'un centenar d'especialistes participen en la VI Jornada de Bioètica del Departament de Requena

11/12/2024

Més d'un centenar d'especialistes participen en la VI Jornada de Bioètica del Departament de Requena

  • La presidenta del Comité d'Ètica Assistencial del Departament, Blanca Muñoz, explica que la jornada aporta claus als professionals per a abordar un tema transcendental com és la mort

 

El Departament de Requena ha acollit la VI Jornada de Bioètica amb l'assistència de més d'un centenar d'especialistes, un fòrum especialitzat amb el títol La societat davant la mort. La presidenta del Comité d'Ètica Assistencial del departament, Blanca Muñoz, ha valorat “l'èxit de convocatòria de l'esdeveniment i el gran interés despertat entre els professionals sanitaris”.

 

GRUPO COMITÉ ÉTICA ASISTENCIAL REQUENA



“Vam vore necessari organitzar este lloc de trobada, de dialogue, sobre un tema tan transcendental del que solem reflexionar poc. Preteníem parlar sobre el fet d’afrontar la mort com a societat i com a individus ens pot ajudar a entendre'ns i preparar-nos millor”, ha exposat.
 
Per això les dos partes de la programació: una primera part per a abordar la mort des de l'hospital i des de la societat; i una segona part sobre experiències compartides davant un adéu definitiu.
 

PROFESIONALES ASISTENTES A LA VI JORNADA DE BIOÉTICA DE REQUENA


Entre els ponents, Vicente Bellver, president dels Comités d'Ètica Assistencial de la Comunitat Valenciana, i Luis Martínez, metge de la Unitat d'Hospitalització a domicili de l'Hospital General, que han exposat les ponències Els nostres drets quan s'acosta el final i La mort des d'una perspectiva paliativista, respectivament. 
 
“Els nostres drets fonamentals són els mateixos en totes les etapes de la nostra vida. Però és veritat que, en esta última fase, som més vulnerables, més fràgils. Pel que la nostra dignitat i autonomia són els drets més destacats per a defendre'ls amb més afany”, ha considerat Muñoz.
 
També han realitzat aportacions altres especialistes com Patricia Urios, llicenciada en Filosofia; Juan León, retor de l'hospital de Requena, i les psicòlogues María José Zomeño i Raquel Valdés, tots ells vocals del comité d'ètica assistencial de Requena, que han oferit des d'una anàlisi antropològica, una visió espiritual i claus per a assumir el “fins sempre”.
 

BLANCA MUÑOZ (izq.) Y ALBA VIANA, PRESIDENTA Y VICEPRESIDENTA DE CEA REQUENA



Pacients i sanitaris
 
En la relació facultatiu-pacient, l'especialista recorda les situacions amb les quals els sanitaris es poden trobar i com actuar. “En el final de vida dels nostres pacients hem de vetlar per a què la seua dignitat i la seua autonomia no s'alteren gens. Quan arriben els últims moments, les últimes decisions, no sempre tots els nostres pacients tenen les facultats mentals intactes per a poder continuar decidint. És per això, que és molt important en eixos moments disposar de les voluntats anticipades que el pacient haguera pogut deixar escrites”.


 D'altra banda, “si el pacient és capaç, caldrà escoltar-lo i amb tota la informació al seu abast, respectar les seues decisions fins al final. En el cas de l'eutanàsia, hi ha un protocol que facilita la presa de decisions i on estes qüestions queden reflectides”, conclou la presidenta del Comité d'Ètica de Requena.

Compartir

Galeria d'imatges

Més d'un centenar d'especialistes participen en la VI Jornada de Bioètica del Departament de Requena